Annons

Annons


Skånsk ”äggakaka” med jordgubbar, lime & grädde!

Hej på er finingar!
Visste ni att jag är född i Skåne? Jodå, 1984-06-13 föddes jag, Catarina König på BB i mysiga lilla Ängelholm. Min mamma kommer nämligen ursprungligen från Båstad och är född & uppvuxen i Skåneland.
Strax efter att jag föddes flyttade hela familjen upp till Sthlm eller rättare sagt lite norr om, nämligen finaste lilla idyllen Sigtuna, där jag är uppvuxen.
Så, apropå SKÅNE, vad passar bättre idag än en riktigt Skånsk ”äggakaka”, fast på mitt vis med lime, vanilj, jordgubbar & grädde? (Äggkaka är lite som en fläskpannkaka utan fläsk.)
Här kommer receptet, superenkelt & supergott såklart ♥

Annons

4 pers, 20 min

Ingredienser
4 ägg
5 dl mjölk
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
20 g smör, smält
1/2 lime, rivet skal
2 dl vetemjöl special
5-6 jordgubbar, skivade

Tillbehör
2 dl grädde, vispad
1 /2 tsk vaniljsocker
1 tsk strösocker
Jordgubbar, skivade (8-10 st)

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Vispa samman ägg, mjölk, socker, vaniljsocker, rivet limeskal & salt
3. Blanda mjöl och bakpulver väl i en skål och rör sedan ner i äggblandningen. Rör slätt!
4. Smält smöret i en gjutjärnspanna (om du vill göra som jag, baka den direkt i pannan i ugnen)
– Annars smöra en ugnssäker form ca 20×20 cm.
5. Rör ner det smälta smöret i smeten, rör samman och häll tillbaks i gjutjärnspannan, (formen).
6. Skiva jordgubbarna och lägg ner i mitten på pannan och smeten.
7. Ställ in i ugnen i ca 20-30 min tills ”pannkakan-äggkakan” stelnat och blivit gyllene.

8. Ta ut och låt svalna något innan servering.

9. Vispa grädden & skiva jordgubbar.
10. Strö strösocker över hela kakan och lägg på generöst med grädde. Toppa med skivade jordgubbar och pudra över vaniljsocker.
11. Riv över lite limeskal och lägg på lite grönt – mynta eller citronmeliss!

Ready to serve! 🙂

Njut av en god mellis eller fika i solen ♥

Kram Catarina

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin