Annons

Annons


Belgiska västerbotten- och grahamsvåffor med löjrom & syrad grädde

Att göra lite mer matiga våfflor tycker jag är kul. Man kan göra massa olika kombinationer på en grövre våffla, dessutom blanda i en smakrik ost som jag gör här.
Här gör jag en klassiker, fast av våffla. Löjromstoast- ”löjromsvåffla” som jag toppar med syrad grädde, löjrom, fint hackad rödlök & lite gräslök. Istället för toastbröd kör vi en grövre, frasig våffla 🙂
Fördelen med denna smet tycker jag är att det inte är något som helst tillsatt socker. Och grahamsmjölet ger lite extra textur vilket gör våfflan mer ”matig”.
Här kommer detta dunderbra recept!

Annons

6 belgiska matvåfflor, 15 min

Ingredienser
100 g smör, smält & avsvalnat
4 dl mjölk
1 dl grädde
2 ägg
2 msk mild olivolja (alt rapsolja)
3 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl riven västerbottenost

Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull och låt det sedan svalna
2. Vispa upp ägg, mjölk och grädde för hand
3. Rör ihop grahamsmjöl, vetemjöl, salt & bakpulver och vispa ner i ägg- och mjölksvispet.
4. Tillsätt olja och det avsvalnade smöret och rör till en slät, lite tjockare smet.
5. Riv Västerbottenosten och vänd ner i våfflesmeten.
6. Hetta upp järnet
7. För att få så frasiga våfflor som möjligt så penslar jag alltid järnet med smör innan smeten hälls i.
8. Häll i  lagom met smet och låt grädda ca 2-3 min tills gyllene. (Ps. Har man inget belgiskt våffeljärn och tillagar i vanligt järn, blir det såklart fler våfflor och kortare gräddningstid)
9. Ta upp våfflorna från järnet och lägg på ett galler. Lägg in i ugnen fram till servering på ca 90-100 grader så dom håller värme och krisp tills det är dags att servera.
10. Preppa våfflorna med syrad grädde (Smetana), löjrom, finhackad rödlök och lite gräslök som dekoration, servera direkt!

Smaklig förrätt, brunch el rent utav lyxig lunch ♥

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin