Annons

Annons


Gudomlig chèvrepaj med päron, valnötter & rosmarin!

Påsken närmar sig med stormsteg! Vad äter ni helst på påsken? Jag älskar det där med buffébord. Massa smått och gott att smaka på. Pajer, snittar, ägghalvor, sill, lamm, räkcheesecake m.m.

Här kommer ett tips på något jag tycker hör påsken till, en galet god chèvrepaj! Det speciella med just denna pajdeg är att jag blandar i pumpakärnor, vilket ger en härligt nötig smak och ett trevligt tuggmotstånd även i botten till den krämiga och smakrika fyllningen.

Annons

Jag skulle gjort pajen med färska fikon istället för päron. Men som sagt, det är inte säsong för färska fikon nu. Så räddningen blev såklart päron som är minst lika gott. Här kommer receptet ♥

Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
1/2 dl pumpakärnor

Fyllning
175 g chèvre utan kanter (finns att välja i butik)
1 stort päron, finskuret
2 kvistar färsk rosmarin (plockade, grovt hackade blad)
1/2 dl valnötter, grovt hackade

Äggstanning
1 ägg
1,5 dl grädde

•Salt / peppar

•Honung att ringla över vid servering

Gör så här
1. Tärna smöret ner i en bunke.
2. Tillsätt mjölet och nyp ihop till en smulig massa.
3. När allt är jämt fördelat och smuligt, tillsätt pumpakärnor och iskallt vatten och forma till en fin deg.
4. Ta mjöl på händerna om den är kladdig att handskas med.

5. Tryck ut degen i valfri form och ställ in i frysen i 25-30 min.
6. Sätt ugnen på 160 grader

7. Nagga botten med en gaffel och sätt sedan in i ugnen och låt förgräddas ca 15 min.
8. Ta ut och låt svalna något.

Höj temperaturen något, till 175 grader!

9. Smula chèvreosten utan kanter över hela botten som fått svalna av.
10. Skiva päronet tunt och lägg lite omlott över/emellan osten.
11. Hacka 25-30 blad färsk rosmarin och fördela över ost och päron.
12. Vispa samman ägget och grädden och häll över pajen. Salta & peppra och toppa med grovt hackade valnötter. Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 23-25 min
13. Ta ut, låt svalna!
(ringla lite honung över precis innan servering)

Servera pajen till allt annat  gott på påskbordet, eller servera denna fantastiskt goda paj till en grönsallad med syrlig vinägrett (olivolja, balsamvinäger & lite pressad citron)

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin