Annons

Annons


Köttbullar med gräddsås i het gjutjärnspanna med duchessetoppar!

Middag i veckan? Oj, vad detta blev en HIT hemma! ♥ Barnen älskade det och likaså vi vuxna. Det var fantastiskt gott och lite kul med annat upplägg! Jag tror att sättet jag serverade det på var det som gjorde att det blev ännu mer poppis hemma hos mig.

Annons

Recept kommer här!

DSC_3003

4-6 pers, 60 min

Ingredienser

Köttbullar (ca 25-30 st)
1000 g blandfärs (50/50)
1 liten gul lök, riven eller mixad
1 ägg
2 msk ströbröd
2-3 msk hackad persilja
1 dl grädde
1 tsk oxfond
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk salt

Gräddsås
20 g smör
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
2 dl mjölk
1-1,5 dl grädde
1,5-2 msk oxfond
1/2-1 tsk kinesisk soja

Duchessepotatis
8 stora mjöliga potatisar
50 g smör
2 äggulor
1 dl grädde
Vitpeppar, efter smak
salt, efter smak

Gör så här

Köttbullar

1. Börja förbereda köttbullarna.
2. Blanda samman fint riven lök, ägg, grädde, persilja, ströbröd, salt & vitpeppar. Låt dra ca 5 min så att ströbrödet får svälla.
3. Blanda i blandfärsen och blanda färsen väl.
4. Rulla jämna lite större köttbullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med plast och ställ svalt tills moset är klart och såsen är på G.
5. När såsen är klar och moset är på G, sätt in plåten med köttbullar i ugnen på 200 grader i ca 10-11 min. (Kika inuti om de är genomstekta)
Direkt när köttbullarna tas ut från ugnen vill vi att duchessetopparna ↓ går in i ugnen. På så sätt hinner inte köttbullarna kallna allt för mkt.

Gräddsås
Smält smör i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt vatten och vispa hastigt, det blir snabbt tjockt. Tillsätt mjölk successivt och sedan grädden lika så.
Smaka upp med oxfond, soja, salt & svartpeppar.
Låt koka ihop till önskad konsistens. (Häll därför i vätskan som mjölk & grädde successivt så att du får konsistensen som önskas.) Det skall varken vara för tunn eller för tjock 🙂

Duchessepotatis
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills en sticka går lätt igenom, ca 15 min.
Häll av potatisen och pressa den genom en potatispress. Rör i smör, grädde och ägg. Smaka upp med salt och peppar.
(Moset skall vara hårdare än vanligt, alltså inte lika fluffigt och löst som vanligt mos, eftersom det skall gratineras och bli fina toppar.)
Sätt ugnen på 200 grader.
När duchessemoset är klart lägg det i en stor spritspåse. Spritsa stora toppar runt kanten på gjutjärnspannan. (Det blir nog lite mos över.)
Sätt in pannan i ugnen och låt potatisen ta färg, ca 10-12 min.

DSC_2992

DSC_2995

Ta ut pannan med duchessepotatisen ur ugnen och lägg på dom varma köttbullarna. Häll såsen över köttbullarna och toppa med något grönt eller rårörda lingon!

DSC_2999

Mums!! Lovar att det blir en favvo hemma 🙂

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin