Annons

Annons


Kycklingsliders med tomat-, rödlök och bladpersiljesallad med het srirachamajo!

Idag gjorde jag dessa underbara kycklingsliders på Nyhetsmorgon!
Det blev hysteri i studion och alla ville smaka! Allt försvann plötsligt i ett nafs. Och vem blir inte gladare än kocken? 🙂
Här kommer receptet. Ni måste bara ta er tiden att göra detta. Utlovar Smakexplosion!

Annons

DSC_2824 DSC_2828

Hamburgerbröd (20 st, lätt att frysa in)

50 g smör
2 dl vatten
2 dl mjölk
25 g jäst
1 msk socker
1,5 tsk salt
ca 9,5 dl vetemjöl special, ½ dl till utbakning.

Pensling
1 ägg, uppvispat
sesamfrömix (svarta & vita sesamfrön)

Kycklingburgare (12 st till sliders)
500 g kycklingfärs
2 äggulor
2 tsk srirachasås
3 msk persilja, finhackad
1 tsk salt
½ dl grädde
12 varv med svartpepparkvarnen

Tomat, rödlök & bladpersiljesallad
2 plommontomater el kvisttomater, skivade
1-2 rödlökar, fint skurna i ringar
2-3 kvistar bladpersilja, hackad
salt, svartpeppar – efter smak

Sriracha- & chilimajo
2 dl majonnäs (egenslagen eller köpt)
2-3 tsk srirachasås (efter smak och tycke eftersom det är starkt)
3-4 msk inlagd mild, grön chili (eller ca 3 jalapeños, strimlade)
1 krm salt
svartpeppar

Ugnsrostade sötpotatis pommes (absolut inte ett måste med detta tillbehör)
2-3 sötpotatisar, skalade & skurna i mindre stänger
rapsolja
potatismjöl
salt

Tillbehör
mixsallad

Gör så här

Sliderbröd (små hamburgerbröd)
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk och vatten. Värm till 37 grader. (Fingervarmt)
Smula jästen i en bunke och tillsätt den ljumna vätskan. Tillsätt socker,  salt och rör ner mjölet successivt i blandningen. Det skall bli en fin och jämn deg. Arbeta degen med degkrok eller elvispens degkrokar.
Låt jästa under bakduk till dubbel storlek ca 45-50 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord försiktigt. Platta inte till degen, låt den vara luftig och fin.
Dela degen i två delar och skär ut 10 jämna bitar per del (20 tot). Rör inte på bitarna för mycket. Tricket är här att direkt rulla bullar utan att trycka ut för mycket luft ur den jästa degen.
Rulla varje bit till en fin, jämn boll och lägg på en plåt. Platta till med fingrarna så att varje bulle blir ca 2 cm tjock.
Låt jäsa ytterligare ca 35 min under bakduk.
Vispa upp ägg och pensla bullarna. Strö sedan över önskad topping. Eller som jag ofta gör, ingen topping alls. Bara ägg = glansig bulle med glansig yta.

Grädda bullarna i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Ta ut, låt svalna.

Innan jag preppar mina burgare grillar jag alltid på brödets insida först. Det blir sånt härligt krisp och en ytterligare texturkänsla!

Kycklingburgare
Blanda samman alla ingredienser i en bunke, blanda väl. Låt stå svalt tills det är dags att steka burgarna.
Ta rikligt med vatten på handflatorna när biffarna skall formas. Forma och platta till dom så dom blir ca 1cm tjocka och ca 7 cm i diameter.
Stek ca 4-5 st åt gången i pannan i smör och låt dom bli helt genomstekta (ca 3 min i pannan). För att vara på den säkra sidan eftersom det är kyckling så skär i mitten på en bit och se efter så att det är genomstekt. Salta & peppra.

DSC_2833

Tomat, rödlök & bladpersiljesallad
Tvätta tomaterna och skala löken.
Skiva tomaterna i 0,5-1 cm tjocka skivor.
Skiva rödlöken tunt i ringar och lägg ner dom i en djup tallrik, fyll på med iskallt vatten. (Jag lägger alltid ner min rödlök i kallt vatten innan jag serverar den. Då tycker jag att den blir krispigare och mildare i smaken)
Skölj och hacka bladpersiljan och häll av vattnet från rödlöken.
Varva nu tomatskivor med rödlöksringar och hackad bladpersilja på ett fat. Salta & peppra efter smak. (Ställ svalt till servering)

DSC_2812

Sriracha- & chilimajo
Blanda samman majonnäs, srirachasås, inlagd mild, grön chili, salt och lite svartpeppar.
Man kan alltså välja att byta ut den inlagda chilin mot strimlade jalapeños om man vill. Bara det blir lite textur i såsen så blir det trevligt.

DSC_2821

 
Rostade sötpotatis pommes
Sätt ugnen på 200 grader
Skala och skiva sötpotatisen i mindre stänger. Lägg ner i en skål och ringla över rapsolja. Blanda runt med händerna så alla potatisstängerna får olja på sig.
Lägg ut stängerna på en plåt täckt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen i ca 10-15 min.
Ta ut plåten och pudra lite potatismjöl över sötpotatis pommesarna, blanda upp med händerna och ringla lite olja över och lägg upp på plåten igen fast på ett nytt bakplåtspapper. Höj värmen till 220-230 grader och sätt in potatisarna igen tills de blir gyllene.
På detta sätt blir sötpotatis pommesen krispigare, potatismjöl = stärkelse, stärkelse ger krisp.

Montera burgarna
Bygg nu ihop härliga kycklingsliders med hamburgerbröd, kycklingbiffar, tomat-, rödlök & persoljesallad samt het srirachamajo & mixsallad ♥ → Njut!
Till det, rostade sötpotatis pommes, lite rödvin & Mello 🙂

Lycka till mina fina Bloggisar!

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin