Annons


Lammracks med chèvrekräm & fräsch grönsallad!

Härliga fredag 🙂
Gillar ni lamm? Om inte så måste jag överbevisa er att det faktiskt är fantastiskt gott! Tricket med lamm och att inte få det att smaka ”kofta” är att krydda det ordentligt. Köper jag omarinerade racks så marinerar jag dom länge i massa tunt skivad vitlök, färsk rosmarin, salt, peppar & olja. Får lammet ligga i denna marinad länge så blir smaken helt fantastisk. Sedan kan man ju då köpa färdigmarinerad, och den brukar vara toppen faktiskt.

Annons

Här kommer receptet på denna enkla men lyxiga rätt!

4 pers, 20 min + (marinering)

Ingredienser
3 paket lammracks i bit (ca 23-26 racks)
1/2 dl neutral olja
5 vitlöksklyftor, tunt skurna skivor
1 knippe färsk rosmarin
1/2-1 tsk salt
Malen svartpeppar

Chévrekräm
200 g chèvre (utan kant – typ President petit chèvre)
1,5-2 dl creme fraiche
1-2 droppar honung
1 nypa salt
svartpeppar, efter smak

Grönsallad med tomat
1 påse bladsallad
6-8 små cocktailtomater på kvist
1 msk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk mangovinäger
1/2 lime, saften
1 nypa salt

Gör så här
1. Börja med att marinera lamm-racks’en antingen i hel bit, eller skär loss dom i raks, en och en.
2. Skala och skiva vitlöken tunt, tunt.
3. Ta loss bladen på rosmarinkvistarna och hacka grovt.
4. Lägg lammracks’en i en påse eller på ett fat.
5. Rubba in tunt skuren vitlök, rosmarin, olja, salt & peppar i köttet på alla sidor.
6. Låt marinera i kylskåpet gärna minst 3-5 h innan grill.

Chèvrekräm 
1. Mosa chévren med en gaffel och blanda i creme fraiche. Smaka upp med några droppar honung, salt & lite svartpeppar.
( Man kan med förel mixa denna kräm med stavmixer för en slät och fin kräm)
2. Ställ svalt med plast över fram till servering.

Grönsallad med tomat
1. Skölj salladen och lägg upp i en stor skål
2. Skölj och dela tomaterna i mindre kvartar.
3. Ringla över olivolja, rödvinsvinäger, mangovinäger, limesaft och strö på flingsalt. Låt stå och dra en stund innan servering.

Grilla Lammracks eller stek + ugn
1. Grilla hela biten med lammracks ute på grillen i ca 15-16 min, (hel bit) till innertemp 58-60 grader.
2. Grillar man racksen 1 och 1, grilla dem då ca 1,5-2 min per sida.
3. Vill man göra raks i ugn. Bryn på hela biten i en rejäl klick smör i en het panna. Lägg i en ugnsform, tryck in en termometer och låt innertemperaturen gå upp till 58 grader, då är köttet redo – medium!

Servering
Efter grill, stek eller ugn vill racks’en vila ett par minuter innan man skär upp. (Annars rinner all köttsaft ut)
Skär upp racks’en och servera till den goda chévrekrämen och den syrliga salladen!

Så galet gott!!

Smaklig spis ♥

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin