Annons

Annons


Krämig cannelloni fylld med spenat, svamp & ricotta

Happy Friday!!
Alltså, mina fina följare & vänner där ute. Om jag kunde få bjuda er på detta jag igår kväll gjorde, så skulle ni förstå varför jag just nu verkar mållös. Eller tänk om ni rent utav kunde få känna doften genom skärmen av denna makalös rätt just nu.
Nä, det är nog så att ni faktisk MÅSTE göra denna cannelloni hemma i era kök för att förstå vad jag menar! Receptet är enkelt och himla kul att göra, så testa testa!
Detta kan jag lova är gott alla dagar i veckan. Även fredag & lördag tillsammans med ett glas rött ♥

Annons

4 port, 45 min

Ingredienser

Fylld Cannelloni
1/2 gul lök, finhackad
10-12 champinjoner (varken stora eller pyttesmå = mellanstora)
800 g bladspenat, fryst upptinad – gärna ekologisk
2 mindre vitlöksklyftor, pressade el rivna på zestjärn
60-70 g parmesan 30 mån, riven
250 g ricotta
Salt & svartpeppar, efter smak
6 ark färska lasagneplattor

Bechamelsås
2 msk smör
2,5-3 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
Nymalen svartpeppar, efter smak
1/2-1 krm riven muskotnöt, efter smak  ← Ett litet måste för karaktären på rätten

Gratinering
3 dl riven ost, gräddost eller gratängost
50 g riven parmesan

Topping
Ruccola
Hyvlad parmesan
rostade pinjenötter ( Torr-rostade i en panna tills gyllene till färgen, på medelhög värme)

Gör så här
1. Börja med bechamelsåsen. – Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölet, rör med en handvisp. När mjölet sugit upp smöret tillsätt mjölken under omrörning. Var försiktig så att det inte bränner i botten.  Sänk värmen en aning så går det bra. Vispa tills såsen tjocknar och portionera i grädde till önskad konsistens. (Jag gillar när den är en aning lite tjockare – ej rinnig)
Ställ åt sidan medan fyllningen till Cannelloni’n görs.

Cannellonifyllning
1. Tina upp den frysta babyspenaten och pressa sedan ut allt vatten genom att forma 4 stora bollar av spenat. Pressa ut all vätska, kläm på bara 🙂
2. Fräs mjukt den fint hackade löken i en stekpanna med olivolja. Låt löken svettas försiktigt och bli mjuk & glansig.
3. Skiva champinjonerna tunt och vänd ner i löken. Låt fräsa försiktigt tills svampen mjuknar -Salta & peppra.
4. Tillsätt babyspenaten och ringla över lite olivolja. Rör och låt fräsa samman och smaka upp med mer salt & peppar.
5. Ta bort från värmen, ner i en skål.
6. Riv i parmesan och vänd ner ricottan. Vänd runt så att allt blandar sig väl. Smaka av igen och tillsätt ev mer salt / peppar. (Ricotta är inte så salt, så mer kan behöva tillsättas för att få upp balansen. Smaka av hela tiden så håller du koll 🙂  )
– Sätt igång ugnen på 200 grader
7. Koka upp en större kastrull med lite vatten i botten och ”för-doppa” lasagneplattorna en efter en efter att dom fylls med spenat & ricottafyllningen. – Jag doppar dom snabbt ca 5 sek i varmt vatten för att dom skall bli mer följsamma och inte spricka vid inrullning. 
8. Lägg på fyllning längs långsidan av lasagneplattan /plattorna. (Tips! Dela innan upp fyllningen i 6 delar så det blir lika mycket fyllning i alla Cannellonis)
9. Rulla nu in fyllningen och skär upp i stubbar à 4 cm. Ställ stubbarna upp i en ugnsfast form, lagom stor för mängden.


10. När alla lasagneplattor rullats/fyllts och stubbarna är färdiga och står i formen. Häll över bechamelsåsen uppe på. Det får gärna rinna ner på cannellonisarnas ytterkanter.
11. Riv över gräddost eller använd gratängost och avsluta med att riva över även lite parmesan.
12. Sätt in i ugnen och låt gratineras i 20-25 min (Tills osten är härligt gyllene)

Lägg upp 4-5 stubbar / tallik och lägg på en näve ruccola. Riv över parmesan och toppa med rostade pinjenötter. Dra ett varv med pepparkvarnen över och servera direkt!
(Jag droppade även 2-3 små droppar tryffelolja över → Magiskt! )

Härligt, you made it!!
Smaklig spis och lycka till där hemma ♥

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin