Annons

Annons


Min sagolika Drottingtårta med vit chokladmousse, lemon curd & hallon- blåbärsmousse

Hej härliga ni!
Idag är det onsdag, ”lillördag” och jag tänker baka min Drottingtårta ♥
Visste ni att denna tårta, alltså min Drottningtårta fick pryda omslaget på ELLEmat & vin i april-maj numret? En stor ära ju! 🙂
Det är många som i efterhand bakat den, men det finns säkerligen dom som varken bakat eller sett den över uvudtaget. Så idag tänkte jag att jag bjuder på receptet, samt visar hur fint omslaget blev ♥
Ni bara måste prova baka denna, gör det nästa gång ni har någon / något att fira. Jag lovar er, ni kommer inte bli missnöjda med alla dessa underbara smaker 😉
Receptet kommer här!

Annons

ca 10-12 bitar,  ca 2,5-3 h (+ vita chokladmoussen)

Tårtbotten (2 st 20 cm springformar)

Ingredienser
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
(röd karamellfärg)

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader på över och undervärme.
2. Smöra och bröa två 20 cm i diameter springformar. (Jag använder mig av vetemjöl när jag bröar bakformar. Detta för att slippa grova bitar från ströbröd i en så spröd kaka) Pudra över lite vaniljsocker i botten på båda formarna.
3. Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver i en bunke. Rör ordentligt med en gaffel så att bakpulvret verkligen blandar sig jämnt med mjölet.
4. Vispa ägg och socker poröst 2 min. När det blir vitt och fluffigt vänder du försiktigt ner mjölblandningen med slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet.
5. Häll upp den fluffiga smeten jämnt i formarna och ställ in i ugnen i 27-30 min.
Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker en provsticka i den. Den ska kännas lite fast.
6. Testa sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri, är botten klar.
Låt svalna.
(Jag delade upp smeten i två bunkar och blandade i lite röd karamellfärg i ena för att sätta lite kontrastfärger på insidan av tårtan. Det är inget måste, men kul med färgade bottnar inuti när man skär i den)

Vit chokladmousse
(Chokladmoussen är super att förbereda dagen innan, eller tidigt på morgonen, eftersom den skall stå svalt i 4-5 h)

Ingredienser
200 g vit choklad
2 dl grädde

Gör så här
1. Hacka den vita chokladen fint.
2.Koka upp grädden hastigt och dra bort från plattan helt.
3.Fös ner den hackade chokladen och rör tills all choklad smält.
4. Ställ i kylskåp i ca 4-5 h tills det stelnat och är helt kallt rakt igenom.
5. Ta fram bunken och vispa med elvisp till en fluffig, fast mousse. (Det räcker att vispa någon minut så tjocknar den successivt mer och mer)
6. Lägg moussen i en spritspåse, alt ställ svalt fram till att tårtan skall monteras. 

Drottningmousse
Ingredienser
140 g frysta hallon/blåbär
50 g Philadelphiaost
0,25 dl florsocker
1 dl vispgrädde
1,5 gelatinblad

Gör så här
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
2. Koka upp hallon & blåbär och sila sedan bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallon & blåbären genom att trycka och dra med en sked i silen.
3. Smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans den silade purén. (värm upp så gelatinet smälter)
4. Låt svalna något.
5. Vispa upp florsocker och philadelphiaost i en bunke. Tillsätt drottningpurén (hallon/blåbärspurén) och vispa slätt. Vänd till sist försiktigt ned vispad grädde. (Grädden behöver inte vara fullt så hårt vispad, lagom)
6. Häll över i en spritspåse av plast och låt stelna till en mousse i kylskåpet. (Jag låter den stelna ca 1-2 h i kyl innan jag monterar tårtan)
Har man ingen spritspåse hemma så låt den stelna till i en bunke. Jag tycker dock det är smidigt med spritspåse då det lätt går att spritsa på tårtan sedan när den skall monteras, utan kladd!

Lemon curd
Ingredienser
3 citroner, ekologiska
1,5 dl socker
2 äggulor
2 hela ägg
1 msk maizena
50 g smör

 Gör så här
1. Tvätta citronerna väl och riv skalet från två citroner ner i en kastrull.
2. Lägg en sil över kastrullen och pressa ner två citroner. Spara en. (Den sista citronen pressar man ner i ett glas och blandar upp med maizenan som sedan skall reda curden)
3. När alla citroner pressats ner i kastrullen tillsätt socker och smör, Koka upp.
4. Sila av koket ner i en annan kastrull så att citronskalet och ev kärnor silas bort.
5. Tillsätt citron- och maizena blandningen, rör samman.
6. Vispa upp ägg och äggulor lite lätt i en bunke och häll sedan ner i citron-koket. Vispa ihop och ställ på platan. Vispa hela tiden på medelhög värme så att det inte bränns i botten. Försiktigt försiktigt kommer curden tjockna.
7. När curden tjocknat, häll upp i en skål och ställ svalt tills den svalnat helt och stelnat till rätt konsistens.

Drottningfrosting
Ingredienser
200 g vit choklad, finhackad
250 g rumstempererat smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphia
1/2 dl blåbär & hallon, frysta-töade (mest blåbär, för färgens skull)
Röd karamellfärg

Gör så här
(Nr1. Det är superviktigt att smöret är helt rumstempererat när frostingen skall göras!)
1. Smält den fint hackade chokladen över vattenbad. Ställ åt sidan och låt chokladen svalna något, till rumstemp.
2. Vispa upp det rumstempererade smöret fluffigt och häll successivt i den avsvalnade chokladen under vispning.
3. Vispa ihop philadelphia, florsocker och vaniljsocker i en annan bunke.
4. Blanda nu ihop det vita choklad-smöret med Philadelphia- och florsockervispet. Vispa upp till en tjock frosting med elvispen. (Ju mer man vispar desto tjockare blir det)
5. Tina upp blåbär och hallon i mikron så att de släpper saft. Denna saft plus röd karamellfärg skall nu ge den härliga färgen på frostingen.
6. Tillsätt så pass mycket silad bär-saft & röd karamellfärg tills du når önskad färg
7. Blir frostingen lösare så vispa upp den med elvispen igen och ställ den svalt en stund. (Frostingen innehåller ju både smör & choklad som såklart stelnar till lite i kyla.)


Montera tårtan
1. Dela bottnarna till 4 tårtbottnar. (Dela alltså varje kaka till två jämna bottnar)
2. Lägg ut första botten på ett tårtfat och lägg på första fyllningen, vit chokladmousse. Spritsa eller bred ut den med gå inte ända ut i kanten. Spara ca 1 cm runt kanterna. Annars pressas fyllningarna ut och rinner ner.
3. Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett önskat lager lemon curd.
4. Lägg på tredje tårtbotten och spritsa på drottningmoussen.
5. Lägg på sista tårtbotten och ställ tårtan svalt en stund.
Det är bra om tårtan får ”sätta sig” innan man drar på frostingen.
(Jag kan faktiskt låta det gå en natt emellan från att jag fyller tårtan tills att jag täcker in den i frostingen. Bara för att den skall stå still och hålla sig fin när man arbetar med den)
6. Klä in tårtan i den härligt färgglada frostingen med en palett. Täck in sidorna och toppen lite först med frosting (snåla inte) och lägg sedan på mer och avsluta med fin-lir!
Jag toppade / dekorerade min tårta med små italienska maränger som jag färgade i olika färger. Jag lade även på några macarons då jag tycker de är så söta!

Så god!!
Lycka till med tårtbaket. Och du, det tar tid att baka en tårta. Att stressa är ingen bra idé när en tårta skall göras. Var närvarande och njut av alla steg så skall du se att det kommer gå super!!

Kram Catarina

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin