Annons


Underbara italienska köttbullar med tomatsås & spaghetti!

Alltså… Detta kan vara den godaste Lady & Lufsen-rätten någonsin. Köttbullarna är bara så himla underbara, tomatsåsen så nätt men ändå så kraftfull. Detta tillsammans med al dente kokt spaghetti & massor av riven parmesan. ♥
Ett måste för er att testa hemma, om ni inte redan testat?  Här kommer receptet.

Annons

DSC_2696

6 pers, (eller till 4 pers med matlåda dagen efter), 45 min

Ingredienser

Italienska köttbullar
1 gul lök, riven
2 msk ströbröd
1 ägg
1,5-2 dl grädde
1-1,5 dl riven parmesan
1/2 tsk malen vitpeppar
1-2 tsk salt (efter smak)
1 msk persilja, finhackad (fryst går bra)
1/2 citron -Rivet skal ”zest” från en halv ekologisk citron
1000g blandfärs (50/50)

Tomatsås
3 banan schalottenlökar, finstrimlade
2 msk
olivolja
3 burkar finkrossade tomater (Märket MUTTI är nästan ett måste)
1 kruka basilika, hackad
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor, pressade
Salt, efter smak
Nymalen svartpeppar, efter smak

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör i hop köttbullesmeten.
Rör samman riven lök, ägg, grädde, ströbröd, riven parmesan, citronzest, persilja, salt och vitpeppar. Låt dra ca 5 min.
Blanda i blandfärsen till en fin och jämn smet. Tillsätt mer grädde om den blir torr, men den får absolut inte bli så kletig och lös att det inte går att forma bollar.
Forma lite större köttbullar med hjälp av lite vatten i handflatorna, (då klibbar det mindre).
Lägg köttbullarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. (Blir ca 25 st)
När alla köttbullar är rullade, sätt in plåten i ugnen i 10 min. (Mina blev genomstekta på 10 min, men det beror såklart på vilken storlek man gör köttbullarna. Gör något större köttbullar än vanliga så får vi nog samma size. Och smaka gärna på en köttbulle och se om den är färdig efter ugnen. Annars såklart låter ni dem bara koka vidare i tomatsåsen.)

Gör under tiden tomatsåsen.
Fräs fint strimlad schalottenlök i 2 msk olivolja, på medelhög värme. Löken får inte brännas, då blir den besk.
Tillsätt de krossade tomatburkarna, pressa i vitlök, tillsätt buljongtärning och hacka i en hel kruka färsk basilika.
Låt puttra ihop och smaka upp med salt & ev nymalen svartpeppar.
När Köttbullarna är klara i ugnen, ta ut och lägg ner dem i tomatsåsen. Låt små-sjuda på svag värme bara för att få ”gotta” sig i tomatsåsen och hålla värmen.

DSC_2672

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.

DSC_2685

Servera nu dessa fantastiskt goda köttbullar med tomatsås till al dente kokt spaghetti och massa riven parmesan. Toppa med en kvist färsk basilika och NJUT ♥

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin