Annons

Annons


Pinocchiotårta med hallon & jordgubbar – Midsommartårta nr.1

Den definitiva Midsommar- efterrätten / tårtan!!… Hur firar ni? Vi firar alltid med denna tårta hemma hos oss. Och vet ni inte vad ni skall baka idag och har panik,  så är denna superenkel att svänga ihop!
Det är bara så fasansfullt gott och man kan ju variera den i oändlighet, men jag gillar att just ha hallon & jordgubbar i min tårta. Hallonen ger den där härliga syran som kompletterar den söta, sega marängiga bottnen. Recept? Självklart, det kommer här!

Annons

1 tårta, 10 -12 bitar

Ingredienser
Tårtbotten
100 g smör, rumstempererat
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker, (el 1 krm vaniljpulver)
5 äggulor (spara vitorna till marängen)
2 dl vetemjöl special
2 tsk bakpulver
4 msk mjölk

Maräng
5 äggvitor
2,5 dl socker

Fyllning
3 dl vispgrädde
1,5-2 tsk vaniljsocker
2,5 dl frysta – upptinade hallon (Funkar såklart med färska)
10-15 jordgubbar, skivade

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa samman rumstempererat smör, socker & vaniljsocker poröst.
3. Vispa sedan i en äggula i taget till en jämn smet. Vispa häftigt tills alla gulor vispats in i smeten.
4. Blanda samman vetemjöl och bakpulver, blanda väl.
5. Rör i mjölken i smeten och tillsätt sedan mjöl- och bakpulverblandningen.
6. Vispa upp marängen. Vispa äggvitor och 2 dl socker till en tjock maräng. Vispa tills bunken går att vända upp och ner och marängen är fast & toppig.
7. Vänd ner det sista sockret i marängen (0,5 dl)
6. Smöra ett bakplåtspapper, mjöla lite försiktigt och skaka av. Lägg på en mindre plåt eller långpanna 30×40 cm.
7. Bred ut tårtbotten-smeten på pappret. Men (Spara ett par cm bakplåtspapper runtom tårtbotten. Lättare att dra bort pappret sedan)
8. Bred till sist på marängen uppe på tårtbotten. Forma den lite toppig och vågig.

9. Sätt in plåten i nedre delen på ugnen 28-30 min.
10. Ta ut, låt svalna helt.

Montera tårtan
1. Tina upp hallonen (i mikro försiktigt eller lägg fram dom i tid innan montering).
2. Tvätta, snoppa och skiva jordgubbarna.
3. Vispa grädden.
4. Dela tårtbotten på hälften till två tårtbottnar. En till underdel och en till ”lock”.
5. Lägg ut en tårtbotten på ett serveringsfat, med marängen uppåt. Bred på den vispade grädden och sikta över vaniljsockret.
Fördela ut upptinade hallon och lägg sedan på massa skivade jordgubbar.

6. Lägg på nästa tårtbotten, med marängen uppåt igen. Servera tårtan nu som den är, eller dekorera med lite jordgubbar uppe på!

Tårtan kan stå i kylskåpet någon timme innan servering, absolut.

Tips! Vill man göra en mindre tårta, så skippa ”locket” och frys in det till nästa bjudning. Det är ju helt ok att montera en ”öppen” tårta som de andra bilderna ovan ↑

Lycka till med tårtbaket och ha en fin Nationaldag!
Om denna tårta inte redan är din favorit så kommer den bli 🙂 KRAM

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin