Annons

Annons


Teriyaki- och sesam glaserad Salmalax med het chilimajonnäs & nudelsallad

Här kommer ett dunderbra recept på en enkel och helt fantastisk rätt. Ugnsbakad Salmalax glaserad med Teriyakisås & rostade sesamfrön som jag serverar till en fräsch nudelsallad med smak av lime, chili, ingefära och sesam. Till det, en het chilimajonnäs!

Annons

Här kommer receptet!

DSC_0836
4 pers, 30 min

Ingredienser
2 st salmalax à ca 400 g
1 msk Teriyaki & sesamolja (asian wok, Santa Maria)
2 msk sesamfrön, rostade
100 g glasnudlar
2 msk olivolja
1 röd chilifrukt, finhackad
2-3 salladslökar, finstrimlade
1 vitlöksklyfta, pressad (1 stor eller 2 mindre)
1/2 – 1 msk riven, färsk ingefära
1 lime, pressad
1/2 msk sesamolja
1 kruka koriander
Salt, efter smak

Chilimajonnäs
2 äggulor
1-2 tsk japanska soja
1 nypa salt
2 dl rapsolja
2-3 msk sriracha-sause ( smaka av till den styrka du önskar)
1/2-1 pressad lime

Gör så här
Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av och klipp nudlarna ett par gånger så dem inte blir så långa. (lättare att blanda salladen sedan om man klipper)
Finhacka chili & salladslök. Fräs i olivilja på medelhög värme i ca 2 min och pressa sedan ner vitöken, rör samman.
Blanda dem klippta glasnudlarna ner i  lök & chili-fräset och tillsätt hackad koriander, pressad lime, riven färsk ingefära & sesamolja. Smaka upp med salt!
Rosta sesamfröna i en torr panna på medelhög värme tills dem blir gyllene. (Inte brännas)
Lägg salmalaxarna på en plåt och pensla dem med Teriyaki & sesamsåsen. Toppa med rostade sesamfrön.
Sätt in laxen i ugnen på 125-140 grader tills laxen når en temp på 49 grader i kärnan.  Överkör man laxen blir den torr och träig. Viktigt att fiken får den exakta grad den bör ha. I detta fall 49 grader i min smak.)

Värm upp nudelsalladen på plattan precis innan servering och servera till den varma, ugnsbakade Salmalaxen.

Chilimajonnäs
Slå majonnäsen.
Separera äggulorna från vitan och lägg gulorna i en skål.
Vispa samman kraftigt med soja och salt.
Droppa i oljan successivt tills den blir tjock. (OBS! droppa i)
När konsistensen känns tjock, lite tjockare än vanligt så blanda samman med sriracha-sause och pressad lime. Smaka upp med ev mer salt & soja.

DSC_0839

Detta är SÅ gott, och himla enkelt. (Har man inte tid kan man utesluta majonnäsen.)

DSC_0832

Smaklig spis! 🙂

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin