ANNONSSAMARBETE MED Ankarsrum

Världens bröd – The bread of the world!

I annonssamarbete med Ankarsrum,

Har jag fått möjligheten att baka något vi faktiskt globalt numera kallar ”Världens bröd”, The bread of the world.
Ankarsrum har skapat ett bröd som förhoppningsvis leder till en gemenskap och delat engagemang hos människor världen över.
Brödet är baserat på dom allra bästa och mest populära brödrecepten i världen.
Utifrån algoritmer från värdens alla hörn blev grunden till brödet till. Det har sedan satts i exakta mått av vår egen svensk-franska bagare Sébastien Boudet.
Det blev ett spännande, smakrikt och saftigt ”flatbread”, alltså ett tunnare bröd som man lägger fram på bordet och låter tex familjen bryta av sina egna bitar.
Här kan du läsa mer om brödet och dess härliga idé.
Brödet är Magiskt, ni måste baka det. Recept, kommer här!

Ingredienser
100 g krossade rågkärnor (1 1/4 dl) + 1 dl kokande vatten
4 dl vatten, 35 grader
2 g jäst, en ärtas storlek
15 g havssalt, (3 tsk)
30 g rörsocker (2 msk)
30 g hela linfrö, (0,5 dl)
50 g majsmjöl, (1 dl)
150g dinkelmjöl (2,5 dl)
250 g, siktat vårvetemjöl (4,5 dl vetemjöl special)
20 g smör, rumstempererat (2 msk)
0,5 dl olivolja

Gör så här
1. Skålla rågkärnorna i en liten skål genom att hälla 1 dl kokande vatten över. Låt dem svalna till 37 grader (fingervarmt)

2. Lös upp jäst, havssalt och socker i det 35 tradiga vattnet och tillsätt linfrö, majsmjöl, dinkelmjöl och till sist de skållade rågkärnorna. Rör till en slät deg.

3. Tillsätt vårvetemjölet (vetemjöl special), och låt degen arbetas i köksassistenten tills degen är jämn och fin.
Kör på medelhastighet i maskinen i ca 2-3 min.

4. Lägg på jäslocket (eller en fuktig kökshandduk), och låt vila i 45 min.

5. När degen fått vila, starta maskinen igen och låt den arbeta in det rumstempererade smöret ca 2-3 min på mellanhastighet igen.

6. Skrapa kanterna och häll olivolja mellan degens ytterkant och skålen (så att den inte fastnar i skålen)

7. Sätt på jäslocket igen (el kökshandduken) och låt vila ca 2 timmar. (Degen skall vara rätt lös, så den är precis som den skall nu)

8.Man kan med fördel dra lite i degen emellanåt för att ge den fin spänst, genom att dra degen från kanten in mot mitten samtidigt som man snurrar skålen.
9.Mjöla arbetsbänken rikligt och strö lite mjöl uppe på brödet.

10. Forma till ett 3 cm högt runt bröd.
11. Mjöla en bakhandduk och lägg upp brödet på handduken. Vik handduken över degen så att den inte torkar.

12. Plasta nu in hela paketet, bröd + kökshandduk i plastfolie. (Jag tog flera varv med plast åt båda hållen för att kapsla in brödet så ingen luft tar sig in)
13. Ställ in brödet i kylen i 12 timmar.
14. Sätt in en plåt i mitten av ugnen och sätt igång den på 250 grader över & under värme.
15. Försök att lägga över brödet på ett bakplåtspapper, så att det sedan bara är att skjuta in brödet på plåten med hjälp av tex en pizza-spade eller en skärbräda.
16. Skjut in brödet och släng ett litet glas vatten på botten av ugnen och stäng luckan. Låt bakas i 15 minuter. Vänd därefter på brödet och låt gräddas ytterligare 15 min på andra sidan. Total tid i ugnen är ca 30 min.
17. Ta ut brödet och låt det svalna på galler.
18. Servera brödet med en rejäl klick smör och bryt det gärna med händerna!

Att baka bröd när man har en köksassistent som denna blir baket mycket roligare, enklare, och faktiskt så mycket bättre 🙂

Om ni är nyfikna, och vill testa att baka detta fantastiska bröd, jag lovar att ni kommer få en speciell känsla både när ni tillagar det och när ni äter det.. Så knäpp en bild, lägg upp på Instagram och hashtagga gärna med #thebreadoftheworld

I annonssamarbete med Ankarsrum

LÄS OCKSÅ

(0)






Senaste från Elle Mat & Vin
ANNONSSAMARBETE MED Ankarsrum