Annons


Bästa receptet på havrebollar!

Chokladbollens dag 🙂 Det firar vi här hemma med att baka mina underbara havrebollar, en riktig klassiker från när man var liten. För precis som dom smakade då, smakar dessa!
Standard för mig när jag var liten var att varje lördag klämma ner en havreboll i min handplockade godispåse. När jag var liten (det låter som jag är ur-gammal, född 1984) så var det faktiskt personen bakom kassan som plockade ner godiset man pekade på i påsen. Jag fick 10 kronor av mina föräldrar att handla för och tog en promenad genom skogen tillsammans med kompisarna till ”Johans kiosk” i Sigtuna. Jag började med att fylla påsen med småplocksfavoriter, sedan avslutade jag min beställning med en havreboll som jag nästan direkt stoppade i munnen. Dröm!

Annons

Ända sedan dess har jag undrat hur man egentligen kommer så nära originalet som möjligt. Det tog många år, men nu har vi det. WOW!

Här kommer receptet!

DSC_1336

Obs, Allt mäts i gram, à la riktiga bagare!

Ingredienser
450 g Milda margarin el smör, rumstempererat
560 g havregryn
30 g vaniljsocker
35 g kakao
360 g florsocker (ja, florsocker – inte strösocker)

1 påse kokos, att rulla havrebollarna i

Gör så här
Mät upp alla ingredienser med en våg och kör ner allt i köksassistenten.  Det går såklart att köra med elvisp, men det är ju mkt enklare att bara köra igång maskinen. Låt smeten bli jämn och fin och se till att havregrynen mals ner. Låt maskinen först gå sakta tills smeten går ihop. Sedan öka hastigheten på maskinen någon minut. Skrapa ner smeten från sidorna och kör snabbt igen (1 min). Ta sedan upp smeten och forma fina bolla i önskad storlek.
Det går bra att låta smeten stå i kylen en stund innan bollarna rullas.
Rulla havrebollarna i en stor skål med kokos och lägg upp dem på ett fat. Ställ in i kylen en stund och sedan är det bara att avnjuta härligheterna. 🙂

DSC_1327

Närmre originalet går nog inte att åstadkomma.

DSC_1334

Ta en… ta två… Eller förresten, ta flera! 😉

DSC_1332

In i havrebollshimlen, lycka till!! Kram 🙂

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

AnnonsAnnons
Senaste från Elle Mat & Vin