Annons

Annons


Godaste & krämigaste lasagnen om ni frågar mig

Hur gott är det inte med en riktig vällagad lasagne?
Jag älskar det, och hela familjen likaså. Det är ju så enkelt att göra mycket mat på en och samma gång. Perfekt sedan för lunch-lådorna. 🙂
Här kommer receptet på min!

Annons

6-8 pers, 60 min

Ingredienser
1 paket lasagneplattor 400-500 g
2 msk olivolja, att steka i
600-800 g köttfärs
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, pressade
2-3 burkar finkrossade tomater (Mutti)
2 msk tomatpuré
1/2 msk torkad oregano
1/2 kruka färsk basilika
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 msk oxfond
Salt, efter smak
Svartpeppar, nymalen efter smak
400 g riven gratängost, prästost eller riven mozzarella

Bechamelsås
100 g smör
1 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Salt, efter smak
Peppar, något varv med pepparkvarnen bara
riven muskot, efter smak

Tillbehör
Parmesan, riven
Färsk basilika
Mixsallad
Cocktailtomater
Olja
rödvinsvinäger

Gör så här
Köttfärssåsen
1. Finhacka löken och fräs mjukt i olja på medelhög värme 3-4 min.
2. Tillsätt köttfärsen och bryn den.
3. Häll ner allt i en större kastrull.
4. Tillsätt krossade tomater, pressad vitlök, oregano, hackad färsk basilika, tomatpuré, grönsaksbuljong och oxfond.
5. Låt puttra samman 15 min och smaka under tiden upp med salt & svartpeppar.

Bechamelsås
1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan mjölet och rör ihop.
2. Tillsätt mjölk under konstant omrörning / vispning, (akta så att det inte bränns i botten, då tar såsen smak av det brända och man får börja om).
3. Successivt kommer såsen tjockna, tillsätt grädden och fortsätt att röra hela tiden.
4. När bechamelsåsen har den konsistensen du önskar smaka upp med salt, peppar och några drag på rivjärnet med muskotnöten.

Montera lasagnen
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg plattor i en lite djupare ugnsfast form (minst 40×30 cm form).
3. Lägg på ett tunt lager köttfärssås på plattorna och ringla över bechamelsås jämt fördelat.
4. Repetera sedan detta tills plattorna är slut, men avsluta med ett sista lager köttfärssås, bechamelsås och ett härligt lager med ost. (Jag brukar se till att jag kan repetera 3-4 ggr inklusive avslutningslagret.)
5. Sätt in i mitten av ugnen i ca 25-30 min (beroende på ugn samt storlek på lasagnen). Känn efter med teststicka 🙂

Ta ut lasagnen och låt den stå och dra gärna 20 min innan servering. Då blir den som bäst ♥

Servera lasagnen till en härlig mix-sallad som du ringlar över lite olivolja & rödvinsvinäger på!
(Det är riktigt gott när syran i vinägern möter den krämiga lite ”tunga” lasagnen.)
Toppa lasagnen med massa riven parmesan och en kvist färsk basilika!

Man kan göra en enkel lasagne till fest. Servera ett glas rött till så är fredagskvällen en lyxig italiensk afton!

Lycka till där hemma och smaklig spis! ♥

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin