Annons

Annons


Läckert brytbröd med rågkross & dinkel

Alltså, nu är jag i någon slags brödfas. Jag älskar verkligen att baka, och när bröden blir riktigt bra är det ännu roligare 🙂
Jag bakar gärna eget bröd då det ofta är barnens start på dagen med en god macka. Då känns det sådär extra skönt i hjärtat att veta vad exakt brödet innehåller.
Detta bröd är gott till allt. Till frukost, lunch och middag. Saftigt och helt fantastiskt gott!!
Receptet, kommer här ♥

Annons

12 bullar / bröd, + 60 min

(du behöver en 25-26 cm springform)

Ingredienser
50 g smör, smält
25 g jäst
2,5 dl mjölk
2 msk socker
1 tsk salt
1 dl rågkross (blötlagt i kokande varmt vatten ca 15 min)
1 msk hela linfrö
1 dl majsmjöl
2 dl dinkelmjöl
3,5 dl vetemjöl special (+ 1-2 msk till utbakning)

1 ägg, uppvispat att pensla brödet med

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Mät upp 1 dl rågkross i en djup tallrik och häll över kokande vatten så det precis täcker rågkrosset. Låt stå ca 15 min för att dra.
3.Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
4. Smula jästen ner i en bunke, tillsätt socker och salt. Häll sedan över den fingervarma vätskan. Rör till jästen löst sig helt.
5. Rör i det svällda rågkrosset, linfrö, majsmjöl och dinkelmjöl. Rör slätt med en träslev eller dylikt.
6. Sätt igång bakmaskinen och kör degen med degkrok ca 7-8 minuter. Portionera i vetemjölet successivt.
7. Sikta lite mjöl på degen som gått färdigt i maskinen och forma en rund fin deg. Är den kladdig strö på mer mjöl innan jäsning.
8. Låt jäsa ca 40-45 min i rumstemp under bakduk.
9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Rulla degen till en längre ”rulle” och dela upp i 12 lika stora delar.
10. Spänn fast ett bakplåtspapper i en 25-26cm springform och forma degbitarna till runda fina bollar.
(Lägg ett lätt tryck med kupad hand på varje degvit och forma en fin jämn bulle. Lägg ner ben efter en i formen.) – Är dom kladdiga att hantera, ta mer mjöl på händerna.
11. Låt jäsa ytterligare 30-35 min till dubbel storlek.

12. Pensla bröden med ett uppvispat ägg och sätt sedan in i mitten av ugnen i 17 min.
13. Ta ut och låt svalna något!

SÅ gott med bara en klick smör. Men såklart supergott med en god ost på ♥

Testa testa där hemma, det är ju så enkelt att baka eget bröd 🙂

Lycka till, Kram Catarina

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin